Salam semua...
minggu lepas mommy dah try bagi mia makan buah avocado. Mia sgt suka habis die makan. napelah buah ni mahal sgt... kalau x boleh bg mia makan selalu. Avocado yang mommy beli ni adalah dari Australia sebiji Rm 5.00 kat Tesco. Kat bawah ni mommy mia akan terangkan cara nak buat puri avocado.
buah ni belum masak kenelah peram dulu |
balutkan dengan kertas |
ni mommy ikut petua simpan dalam bekas beras |
nak tau buah ni dah masak ke belum try picit kalau lembut tu oklah. |
untuk jadi puri mommy blender dengan sedikit air. |
suka sgt mia makan. |
kat bawah ni adalah sedikit info tentang khasiat buah Avocado. SELAMAT MEMBACA...
BUAH
avokado jarang sekali dimakan sebagai menu pencuci mulut oleh
masyarakat setempat. Sedangkan hakikatnya, avokado merupakan antara
buah terbaik yang tersenarai antara beberapa jenis buah-buahan yang
lemaknya terdiri daripada jenis lemak tidak tepu seperti buah zaitun dan
kacang tanah.
Tetapi kini, banyak pendedahan mengenai nutrisi dan khasiat yang
terkandung di dalamnya menyebabkan buah avokado menerima populariti yang
semakin tinggi.
Menurut Pakar Hortikultur dari Queensland, Jodie Campbell selain
daripada produk kecantikan, buah avokado juga sangat sesuai dimasukkan
dalam pelbagai jenis hidangan masakan Barat mahupun Asia.
“Hanya dengan sedikit tambahan, ia mampu memberi kita manfaat
kesihatan harian yang sangat diperlukan oleh badan. Buah avokado juga
mengandungi lemak tidak tepu yang membantu mengekalkan berat badan
seimbang selain mempunyai kandungan gula dan garam yang rendah.
“Ia juga mengandungi nutrien lain seperti vitamin A, B termasuk B6,
niasin dan riboflavin, C dan E. Malah, ia juga mengandungi mineral
seperti zat besi, magnesium dan kalium selain diperkaya dengan fiber dan
folat. Namun, ia bebas sodium dan kolesterol,” katanya yang hadir
untuk mempromosikan buah tersebut di Berjaya University College of
Hospitality (BUCH) untuk sebuah program latihan A Taste of Australian
Avocados baru-baru ini.
Program interaktif itu dianjurkan oleh Euro-Atlantic Sdn. Bhd. yang
merupakan pengimport buah-buahan, sayuran dan beberapa jenis makanan
laut yang segar dan beku. Program itu dihadiri lebih 100 peserta
daripada pelbagai sektor perniagaan termasuk dari hipermarket,
supermarket dan peruncit.
Selain menceritakan khasiat buah tersebut, Campbell yang mempunyai
pengalaman selama 20 tahun dalam bidang nutrisi buah avokado, turut
berkongsi pelbagai topik berkaitan buah avokado termasuk cara yang betul
untuk memegang buah tersebut, proses penghantaran dan bekalan. Tidak
ketinggalan beliau memberi tip mengenai cara pemasaran buah berkenaan.
“Selalunya apabila kita membeli buah kita akan picit di bahagian
tengah-tengah, tetapi disebabkan buah avokado mempunyai tekstur yang
lembut, cara yang betul ialah dengan hanya menggenggam sedikit sahaja,”
kata Campbell yang turut memberitahu tekstur avokado masak yang lembik
sesuai dijadikan makanan pertama bayi.
Katanya, kandungan lemak mono tidak tepu dalam avokado penting untuk
tumbesaran bayi. Hanya dengan melecek isinya, tersedia satu jenis
hidangan bayi yang berkhasiat.
Dalam pada itu, seorang chef, Malcolm Goh turut mendemontrasi cara mudah menyediakan menu sihat iaitu Avocado Zimbabwe.
Tambah Campbell, pihaknya kini banyak mempromosikan kebaikan buah
avokado kepada orang ramai kerana ramai yang kurang faham mengenai buah
tersebut.
“Buah avokado juga boleh membantu mengurangkan kadar kolesterol dan
baik untuk hati manakala kandungan vitamin E nya bagus untuk kulit,”
katanya.
Sementara itu Penolong Pembekal Luar Negara Euro-Atlantic, Su’aidah
Ahmad berkata, pihaknya memilih untuk mempromosikan buah avokado dari
Australia atas permintaan tinggi pelanggan.
“Kami dapati pelanggan lebih gemar memilih avokado Australia berbanding Mexico dan Sepanyol kerana kualiti dan rasa.
No comments:
Post a Comment